header image

De mythe van Mellifera

Roos Boum schrijft verontrustende eco-roman over de toekomst van de honingbij.

De mythe van Mellifera is een spannende, verrassende eco-roman. Roos Boum kijkt vanuit de bedreigde honingbij naar de mens en de veranderingen in het milieu. De bij, die over de hele wereld aan het verdwijnen is, door o.a. klimaatverandering, pesticiden en verlies van biodiverisiteit. Maar wie zorgt er voor bestuiving als er geen bijen meer zijn? Groenten, fruit, noten en bloemen kunnen onbetaalbare luxegoederen worden!

In dit bijzondere, verhaal over de meedogenloze insectenwereld draagt Boum als terloops mogelijke oplossingen voor het bijenverdwijnprobleem aan. Dit maakt het tot meer dan alleen een spannend verhaal over trouw, verraad, oorlog en liefde. Het laat onmogelijke keuzes zien en zet de lezer aan het denken over de prijs die hijzelf en de honingbij betalen voor onze manier van leven.

Mellifera is een bij. Een honingbij, één van de vele in de kolonie waar alle bijen binnen zes weken sterven. Maar Mellifera is anders. Zij is niet van plan zo snel te sterven, zoals de anderen. Ze weigert op te gaan in de robotachtige massa van het bijenvolk en ontsnapt uit haar zwaarbewaakte stad. Een lugubere stad waar de macabere restanten van ingekapselde doden op straat liggen, waar de mannen in september worden afgeslacht en baby's genadeloos worden onthoofd. Met haar geliefde Nasanov vlucht ze, maar de nachtmerries blijven. Ze beseft dat het haar taak is, haar soort voor uitsterven te behoeden en gaat op zoek naar de raadselachtige stad uit haar dromen.

Een fragment vindt u op www.RoosBoum.nl


Judith Visser, bestsellerauteur, over De mythe van Mellifera:

"Roos Boum laat de lezer op meeslepende wijze kennis maken met een wonderlijke insectenwereld, die mijn blik op honing voor altijd veranderd heeft. Een eye-opener, die prettig leest en spannend en ontroerend tegelijk is.".

Ad van Grinsven, voorzitter Imker Vereeniging Helmond:

Roos heeft mijn imkergeweten weten te raken t.a.v. mijn wel/niet verantwoord omgaan met de bijen. Het boek is een aanrader, zeker voor die mensen die op een of andere manier zich betrokken voelen bij de natuur, in dit geval "de wondere wereld van de honingbij".

Boum debuteerde in 2007 met de eveneens controversiële roman Valse salie, Kroniek van een verscheurde jeugd.
Meer dan 12.000 exemplaren werden verkocht.

De pers over Valse salie:

"Met genadeloze precisie beschreven" (Elsevier)
"Indringend debuut" (Margriet)
"Bizar en gruwelijk" (Vriendin)

De Mythe van Mellifera telt 415 pagina's, inclusief uitgebreide woordenlijst, leesbaar vanaf 14 jaar en kost € 19,95 isbn ISBN 978-90-8660-172-1

Omslag van De mythe van Mellifera